Завичајно удружење потомака рудара Трепче

Скраћено - удружење Трепчанаца

О завичајном удружењу

Ми становници рударских насеља Стари Трг и Први тунел, иако смо се дичили мулти – националним саставом становништва Трепчиних рударских насеља, иако смо знали да мултинационалне мешавине, у мирном и стабилном времену, обогаћују живот народу једне земље данас смо ускраћени за завичај јер, и Трепчу и завичај су нам отели и за нас су недоступни. Из жеље да призовемо сећања и мирисе детињства и младости окупили смо се у Удружењу Трепчанаца са циљем да се не заборави да смо тамо живели, да желимо тамо да се вратимо јер је Трепча део нас исто као што смо и ми део ње, те да се и данас дружимо, волимо и пазимо. Деца рудара чији су очеви или дедови изгубили живот у руднику, или им је рударска болест (силикоза) узела очеве пре времена, данас нарочито желе да се не забораве ни рудник ни наши очеви, ни наш завичај. Чланови нашег удружења су, и могу да буду, сви они који су живели, радили или долазили у Стари Трг и Први Тунел али и они који их воле из било ког разлога. Окупљамо се редовно у Београду и Косовској Митровици више од 15 година, али идеја да се и региструјемо као удружење реализована је 2005 године. Завичајно удружење Трепчанаца је независна организација у којој њени чланови остварују жељу за дружењем и друге садржаје који се могу остварити у Удружењу. Чланови Удружења могу бити сви који прихватају програмске садржаје Удружења. Приступање и иступање из Удружења врши се потписивањем приступнице – иступнице. Организационо Удружење је јединствена целина са Главним одбором и два огранка – подружнице са седиштем у Београду и Косовској Митровици. Главни циљ Удружења је:

– Чување родног краја – завичаја од заборава,
– окупљање- дружење, најмање годишње, прве суботе у јуну, на коме се упознајемо са извештајем о раду Удружења,
– чланарина и апел члановима за њено плаћање у симболичном износу од 100 динара, месечно уплатом на рачун Удружења.
Председник удружења је др. Горан Миливојевић. Председник одбора у Београду је Рада Ћамиловић Живић. Секретар удружења је Зорица Јовановић Пантелић. Председник подружнице у Кос. Митровици је Ружица Драгосавац. Чланови Главног одбора :

– Аџић Слободанка-Тапавица – Слободанка Антељевић’-Сташић
– Томановић Љубо – Душица Јовановић
– Олга Минић – Миле Стојановић
– Мицевски Мића – Шкорић Маниша
– Шурбатовић Милорад – Браца Павловић – Зорица Миучић -Шарић

ЦИЉЕВИ УДРУЖЕЊА

– неговање веза између некадашњих (и садашњих) становника ових рударских насеља,и њихових потомака – очување сећања на културнои економско стваралаштво,обичаје и традицију,друштвени живот који се морају инегрисати у српску културу. – оснивање и одржавање Завичајног кутка и завичајног архива отварање сајта удружења – одржавање традиционалних сусрета Трепчанаца у Београду и К.Митровици

ДОСАДАШЊЕ АКТИВНОСТИ

Прво окупљање и дружење радника – рудара Трепче и њихових потомака било је у Радничком дому у Кос.Митровици новембра 1994.године. Тада смо били и у нашем родном крају -завичају Старом Тргу. Први скуп Старотржана у Београду био је 12.децембра 1997.године у Дому војске у Београду. Поново се дружимо јуна 2004.године, од тада Старотржани и Првотунелци у ресторану Парк у Београду, када је био организован долазак наших земљака који су остали у Кос. Митровици. У ресторану Парк у Београду дружили смо се јуна 2004. године, после којег смо на Оснивачкој скупштини одлучили да организујемо завичајно удружење (2005 године.) У Косовско – метохијској кући у Београду дружили смо се јуна 2006 а јуна 2007. године у ресторану Парк у Београду. У Косовској Митровици дружили смо се 12.октобра 2007.године поводом 80. година од почетка рада рудника Трепча, али децембра 2007. када нас је позвала и управа данашње Трепче. У марту 2008 организовано смо ишли на протестни скуп у 12 и 44 на мост на Ибру у К. Митровици када смо показали неслагање са срамним проглашавањем и признавањем независности Косова.