Завичајно удружење потомака рудара Трепче

Скраћено - удружење Трепчанаца

Kristal kvarcВелики рударски басен на Косову и Метохији, највећи рудник олова, цинка и сребра у Европи. Налази се североисточно од Косовске Митровице, у јужном делу Копаоника између Црног Врха (1364 м.) и Мајдана (1268 м.) (енциклопедија)

Пре много векова ТРЕПЧА је била значајан рудник у коме је и славни Дубровник имао свој Конзулат који је плаћао дажбине српској властели о чему сведоче дубровачки записи. Најездом Турака рудник се гаси све до завршетка I светског рата. Kristal HalkopiritТада су енглески истраживачи открили да се у Старом Тргу 9 км источно од уснуле вароши Косовске Митровице и древног Звечана налази највеће налазиште руде олова, цинка и сребра у Европи.Од Краљевине Југославије добили су концесије и изградили рудник,флотацију. рударска насеља у које су довели, из рудника Северне и Јужне Америке, најбоље рударе, наше људе који су научили том тешком занату и остале своје земљаке, мештане… Стога су у рударским насељима Стари Трг и Први Тунел живели рудари разних национаслности. Трепча и њени рудари дали су неизмерљив допринос подизању државе из згаришта I Светског рата исто као и са згаришта II светског рата.

Kristal Markasit

Kopanje rude

После овог последњег погрома, рудник и рударска насеља Стари Трг и Први Тунел су етнички чисти, без неалбанског становништва а рудник не ради.
Флотација Трепче у Звечану тренутно ради смањеним капацитетом а у Лепосавићу раде два мања рудника.