Списак станара старог Трга

Важно упутство:

У жељи да о нашим породицама, нама и нашим потомцима прикупимо што више података, урађен је овај почетни материјал а на основу сећања десетак Старотржана.

Извињавамо се свима којих се нисмо тада сетили, или где смо унели непотпуне или нетачне податке.

Писање о Старотржанима са ове временске дистанце неминовно ће довести до већих и мањих пропуста. Зато, на основу сећања што већег броја Старотржана , свих генерација, заједнички ћемо овај почетни материјал, допуњавати и исправљати, како би дошли до што потпунијих података о становницима Старог Трга, прве, друге и треће генерације..

Поред основних података о нашим родитељима, нама, где смо становали, унесимо податке о потомцима рођеним у Старом Тргу- Кос.Митровици, где смо се и када пресељавали, где сада живимо…

Напишимо- запишимо и своја сећања, све што сматрамо да заслужује да буде записано из нашег живота у нашем рударском насељу. Истакнимо све оно што је било само наше, наше посебности, нама тако посебна детињства, одрастања, младост, пријатељства, дружења ……..

Ово написано о Старом Тргу односи се и на Први Тунел,па очекујемо податке од Првотунелаца (Тунелаца).

Све ово заједнички урадимо, да би оставили писмени траг о нама у нашем Старом Тргу и нашем Првом Тунелу.

Становнике Старог Тргa чине породице радника које су дошле у Стари Трг или су формиране у Старом Тргу. За сада немам података где су све становали од доласка у Рудник до пресељења у Улице Колоније, Раше, Утоварне станице, Ливаде , Шангаја, Ранчигера, Енглеске колоније…..До тих података може се доћи ангажовањем што већег броја оних који би те податке могли да пруже.

А сада о становницима Старог Трга, почев од Колоније од њеног „најдоњег“ реда (како смо ми деца звали) па даље по редовима – после улицама, до последњег реда “Зрмање“. „ Доњa колонија“ je била редови до тениса а “ Горња колонија“од тениса до Зрмање.