Kosi Medan

9 marta 2005 g. u Beogradu umrla je Kosa Medan od koje smo se oprostili ovako:

U našem narodu se kaže; kada se rodi žensko – rodilo se dete, a kada je to muško dete- rodio se sin.Neki umni ljudi kažu i ovako; kada se rodi muško rodio se čovek a kada je to žensko dete rodila se porodica.

Naša tetka Kosa rodila se u Hercegovini u selu Gornje Hrasno u porodici Ćuk 1917 g, kao osmo dete. Sa manje od 19 godina udala se za kršnog momka Slavka Medana, i krenula  sa njim u beli svet. Svoj zajednički život uredili su u Starom Trgu, rudarskom naselju rudnika Trepče i tu rodili četvoro dece, odgojili njih troje i srećno živeli  do smrti čika Slavka.

Čika Slavko je bio skroman i tih čovek,dobar majstor, uvek ozbiljan i pravedan. Tetka Kosa je sledila njegovu prirodu i obuzdavala nestašnost i znatiželju svoje dece,vaspitavajući ih duhu  naše tradicije.Naročito je osećala da je deci budućnost u školovanju. Prešla je uveliko 40 godina kada je morala da se zaposli u zdravstvenoj stanici i radila dok deca nisu završila svoje velike škole.i postali dobar ing. gradjevine,vrsni fizio- terapeut i sjajna instrumentarka. Onda kada je trebalo da deca odlepršaju u beli svet krotko je to prihvatila i  pustila ih. Sa svojim Slavkom čekala je da joj se jato uveća i bila spremna za unučiće.

Nažalost čika Slavko je rano umro.i ona je ostala sama u Kos.Mitrovici. Doduše imala je dobar komšiluk i prijatelje.ali kada je osetila da deci zadaje brigu krenula je da im bude bliže. Nastanila se u Barajevu.Tu je doživela nove radosti sa svojom decom snahom ,zetovima i  unucima. U svojim najpoznijim godinama  imala je snage i za svoje praunuke.

Umrla je  okružena pažnjom i ljubavlju njenih najmilijih.

Mi, njeni poštovaoci, njeni Starotržani uvek ćemo se sećati njene mudrosti , dobrote.i ljubavi. Od nje se uvek moglo nešto naučiti. Mnogo uštipaka popare, masti na hlebu, pojelismo u njenoj kući ili podelili sa njenom decom na šta smo ponosni. Znala je da se raduje našim uspesima kao da smo njena deca.i da tuguje sa nama. Bila je nesrećna zbog svoje Hercegovine a neutešna zbog Kosova i Metohije gde je provela najveći deo svog života.

Njena miljenica unuka Maca ovih dana je napisala:

Draga moja bako,,

malo je da ti kažem hvala za svu tvoju ljubav. neka ti se odmore duša i telo a ja ću misliti na tebe

svi ćemo misliti dugo na nju.

 

Članak objavljen u kategoriji: Nekrolozi

Comments are closed.